Unicitatea vinului de Averești este dată de locul său de obârșie și de pasiunea cu care este crescut și protejat.

În regiunea de nord-est a României, Centrul Viticol Averești este unul dintre cunoscutele ținuturi scăldate în soare și struguri ale Podgoriei Huși. El se remarcă prin localizarea la o altitudine ridicată, prin climatul răcoros și prin solul care determină obținerea de vinuri seci, acidulate, ușor sifonate și delicate.

În această zonă, temperaturile zilelor de vară sunt ridicate, în schimb nopțile sunt foarte răcoroase. Acest lucru determină o ardere mai lentă a acizilor din struguri și face posibilă obținerea unor vinuri cu aciditate ridicată, chiar și în anii secetoși.

Ce e minunat la Averești?

Suprafața de viță de vie de la Averești se întinde peste aproape 570 hectare.

Față de Huși, potențialul arealului din zona Averești întrunește toate elementele necesare obținerii unui vin sec de înaltă calitate, la standardele impuse de viticultura modernă. Clima răcoroasă, solul mai acid, de pădure și altitudinea ridicată de 380m imprimă caracterul acid inconfundabil al vinului obținut aici.

Cum și când începe povestea?

Este lesne de știut că vinurile noastre seci pot fi valorificate ca vinuri tinere. Producția începe odată cu recoltarea strugurilor, în septembrie. Îmbutelierea și livrarea se face începând cu prima lună de iarnă.

Strugurii se recoltează când ajung la maturitate, în jurul datei de 20 septembrie. Atunci ei au un conținut mediu de zahăr de 185g/l. Culesul se petrece în prima sau a doua parte a zilei, în niciun caz în toiul ei, și durează în jur de 3 săptămâni.

În fiecare an, o sticlă din primul vin obținut este îngropata în locul cel mai răcoros al pivniței, ca ofrandă adusă ctitorului cramei și plantației.